Καταπέλτης κατά του Αλέξη Τσίπρα και κατά κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίστηκε σε συνέντευξη του στην «Απογευματινή της Κυριακής» ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Κοντονής.
Ο πρώην υπουργός κάνει λόγο για «διαπλεκόµενη ηγεσία», υποστηρίζει πως υπήρχε ένα παρασύστηµα, που λειτουργούσε υπό την αιγίδα του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ενώ αναφέρεται και στο σχέδιο που είχε «στηθεί» για τους πολιτικούς αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στην υπόθεση Novartis.
Ενδεικτικό του τεταμένου κλίματος μεταξύ των Κοντονή και Τσίπρα είναι η αναφορά του πρ. υπουργού Δικαιοσύνης στην περίοδο διακυβέρνησης 2015-2019, όπου καταλογίζει στον Αλέξη Τσίπρα ότι παρίστανε την «αθώα περιστερά».
Τα επίμαχα σημεία της συνέντευξης του Σταύρου Κοντονή:
Πώς εκλάβατε την παρέµβαση του κ. Τσίπρα αναφορικά µε τους χειρισμούς στην υπόθεση της Novartis;
Η τελευταία παρέµβαση του πρώην πρωθυπουργού αποτελεί ακόμη ένα επεισόδιο (το πρώτο ήταν η έγγραφη τοποθέτησή του στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ) στην προσπάθειά του αφενός µεν, να αποτινάξει «καταστάσεις» που σκιαγραφούν µε µαύρο χρώµα πτυχές της διακυβέρνησης ’15-’19, παριστάνοντας την «αθώα περιστερά», αφετέρου να υπονοµεύσει την προεδρία Κασσελάκη και την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει των ευρωεκλογών. Θεωρώ ότι και οι δύο παρεµβάσεις του έπεσαν στο κενό, αφού όσον αφορά την υπόθεση Novartis επιβεβαιώθηκε από τον ίδιο η ύπαρξη παρασυστήµατος, που λειτουργούσε υπό την αιγίδα του, ενώ στην περίπτωση του Συνεδρίου η προσπάθειά του να δημιουργήσει πρόβληµα στη νέα ηγεσία είχε πολύ µικρά αποτελέσµατα.
Η επικείµενη εκλογική αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ δεν χρειάζεται την παρέµβαση του πρώην πρωθυπουργού για να ολοκληρωθεί, έρχεται µόνη της, από τον τρόπο που ο ίδιος άσκησε αντιπολίτευση την περίοδο ’19-’23, οδηγώντας το κόµμα στον όλεθρο.
Υπάρχουν συγκεκριµένα πρόσωπα που ευθύνονται; Αναφέροµαι σε πολιτικά στελέχη…
Προφανώς και υπάρχουν, αλλά το σηµαντικό είναι ότι η κατάσταση αυτή χαρακτήρισε τελικά τον τρόπο µε τον οποίο ασκήθηκε η διακυβέρνηση. ∆υστυχώς µε αυτό τον τρόπο µηδενίστηκαν σοβαρές προσπάθειες ανάταξης της κοινωνίας και της οικονοµίας, που έγιναν την ίδια περίοδο. Γιατί η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν µόνο όσα απαράδεκτα υλοποιούσε η «διαπλεκόµενη ηγεσία» του, ήταν και τα επιτεύγµατα εκείνης της πενταετίας, που οδήγησαν τελικά τη χώρα σε ένα ασφαλές περιβάλλον, χωρίς µνηµόνια και σ’ ένα θεσµικό εκσυγχρονισµό, ο οποίος θα µπορούσε βέβαια να ήταν περισσότερο δυναµικός και ολοκληρωµένος, απ’ ό,τι τελικά προέκυψε.
Ήταν άµοιρος ευθυνών ο πρώην πρωθυπουργός;
Νοµίζω ότι έχω ήδη απαντήσει. Σκέφτοµαι όµως ότι εάν ένας πρωθυπουργός χαρακτηριστεί «άµοιρος ευθυνών» τότε αυτό δεν αποτελεί ελαφρυντικό, αλλά επιβαρυντική περίπτωση. Οι πρωθυπουργοί και όσοι ασκήσαµε κυβερνητική εξουσία δεν µπορεί να είµαστε άµοιροι ευθυνών, γιατί σε αυτή την περίπτωση µετατρεπόµαστε σε µοιραίους και άβουλους, δηλαδή επικίνδυνους και ακατάλληλους, απ’ όλες τις απόψεις.
Γιατί σας έπιασε… σκοτοδίνη, όπως σας ακούσαµε να λέτε; ∆εν υπήρχε σκάνδαλο Νοvartis;
Η υπόθεση Novartis ήταν και παραµένει µια πολύ σηµαντική υπόθεση διασπάθισης του δηµόσιου χρήµατος, αφού εκατοντάδες παρανοµούντων πέτυχαν να εκτοξεύσουν τη φαρµακευτική δαπάνη σε δυσθεώρητα, αναιτιολόγητα και πρωτοφανή για τη χώρα µας ύψη, µε σοβαρά δυσµενή αποτελέσµατα στον κρατικό προϋπολογισµό και στα ασφαλιστικά ταµεία. ∆υστυχώς, η εισαγγελική έρευνα που διατάχθηκε, έπειτα από δική µου πρωτοβουλία, τροχιοδροµήθηκε, µετά την αδικαιολόγητη παραίτηση της εισαγγελέως Ελ. Ράικου, στον εντοπισµό ευθυνών αποκλειστικά πολιτικών προσώπων. Οταν λοιπόν τον Φεβρουάριο του 2018 εστάλη η δικογραφία στο γραφείο µου και είδα τα ονόµατα των «εµπλεκοµένων», διαπίστωσα ότι πάρα πολλοί εξ αυτών ήταν αδύνατον να υπέχουν οποιασδήποτε ευθύνης, αφού εκ του νόµου δεν µπορούσαν να έχουν ουδεµία συµµετοχή στη διαµόρφωση της τιµής των φαρµάκων, πολύ περισσότερο στην παράνοµη συνταγογράφηση.
Το χειρότερο ήταν ότι αφενός µεν την ίδια ηµέρα στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού και υπουργός Επικρατείας είχε επισκεφθεί κατά τρόπο θεσµικά απαράδεκτο, που πιστοποιούσε την ύπαρξη παρασυστήµατος και παραϋπουργείου, την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για την εν λόγω υπόθεση, αφετέρου, δε, την εποµένη το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας δήλωσε σε δηµοσιογράφους ότι γνωρίζει τα ονόµατα των προστατευόµενων µαρτύρων. ∆εν αρκούν όλα αυτά; Μετά ταύτα η κατάληξη της ιστορίας µάλλον ήταν προδιαγεγραµµένη και το τελικό αποτέλεσµα ήταν να µείνουν ατιµώρητοι όσοι έπρεπε να λογοδοτήσουν για τις παράνοµες πράξεις τους και τη ζημιά που προκάλεσαν στα ασφαλιστικά ταµεία.