Ημέρα μνήμης και εθνικής υπερηφάνειας σήμερα 28η Οκτωβρίου , ημέρα της Εθνικής επετείου του «ΟΧΙ»
Σαν σήμερα το 1940 γράφτηκε μία από τις σημαντικότερες σελίδες της νεότερης Ελληνικής ιστορίας όταν ο Έλληνας δικτάτορας Ιωάννης Μεταξάς αρνήθηκε την υποταγή της Ελλάδας στις Ιταλικές Αξιώσεις.
Ο Μεταξάς εκείνη τη στιγμή είχε εκφράσει το Ελληνικό λαϊκό συναίσθημα την άρνηση της υποταγής.
Απάντησε αρνητικά στο τελεσίγραφο που του επέδωσε στις 03.00 τα ξημερώματα, στο σπίτι του στην Κηφισιά, η τότε Ιταλική Κυβέρνηση δια του Πρέσβη της στην Αθήνα Εμανουέλε Γκράτσι. Το τελεσίγραφο αυτό απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του ιταλικού στρατού από την Ελληνοαλβανική μεθόριο, προκειμένου στη συνέχεια να καταλάβει κάποια στρατηγικά σημεία του Ελληνικού Βασιλείου, (λιμένες, αεροδρόμια κλπ.), για τις ανάγκες ανεφοδιασμού και άλλων διευκολύνσεών του για τη μετέπειτα προώθησή του στην Αφρική.
Μετά την άρνηση του Μεταξά (το επικό «Όχι»), ιταλικές στρατιωτικές δυνάμεις δύο ώρες μετά την παραπάνω επίδοση άρχισαν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εισβολής στην Ελλάδα μέσω των Ελληνοαλβανικών συνόρων.
Αξιοσημείωτο είναι πως ο Ελληνικός λαός ήταν από τους πρώτους που ξεσηκώθηκε ενάντια στον ιταλικό φασισμό και ενάντια στη φασιστική τυραννία.
Ο λαός μετά την άρνηση του Μεταξά βγήκε στους δρόμους. Έκτισε αμέσως τη δική του εθνική ενότητα και ομοψυχία.
Όλοι ήθελαν να στρατευθούν, να πολεμήσουν. Τα τρένα για τον πόλεμο ήταν υπερπλήρη!
Ακόμη και εκείνοι που το δικτατορικό καθεστώς της 4ης Αυγούστου, έκλεισε σε φυλακές και εξορίες, καταργώντας το σύνταγμα και τη δημοκρατία, ακόμη και αυτοί, μπροστά στην άρνηση των αρχών να τους αφήσουν να πολεμήσουν, δραπέτευαν από τους χώρους κράτησης και τραβούσαν για το μέτωπο!
Το καθεστώς τούς αρνιόταν, ζητώντας πρώτα υποταγή και αποκήρυξη των ιδεών τους. Όσοι δεν κατάφεραν να δραπετεύσουν, τους παρέδωσε, στην συνέχεια στους κατακτητές για να τους εκτελέσει, όπως οι 200 της Καισαριανής. Όμως όλοι τους, όπου και αν βρέθηκαν, βρήκαν τον τρόπο τους να πολεμήσουν και να προσθέσουν το δικό τους λιθαράκι στον αγώνα του λαού.
Ο πόλεμος αυτός ήταν από κείνες τις σπάνιες στιγμές της ιστορίας που η επικέντρωση στον στόχο βάζει σε δεύτερη μοίρα τις διαφορές και που η ελπίδα υπερνικά τον φόβο!
Το Ελληνικό φιλότιμο και το πρωτοφανές αίσθημα εθνικής ενότητας ονομάστηκε «Έπος του Σαράντα». Ο Ελληνικός στρατός και ο Ελληνικός λαός ενωμένοι σε ένα μέτωπο μάχης και αυτοθυσίας πάλεψε για την Ελευθερία . Δεν είχε πανάκριβα οπλικά συστήματα ειχε όμως ψυχή και αγάπη για την Πατρίδα .
Μία «χούφτα» Έλληνες κατόρθωσαν να ταπεινώσουν τους ξένους εισβολείς . Εισήλθαμε νικητές στην Κορυτσά, στη Βόρεια Ήπειρο, και αναγκάσαμε τον Ιταλικό στρατό σε υποχώρηση.
Η απόκρουση της ιταλικής εισβολής ήταν η πρώτη νίκη των Συμμάχων κατά των δυνάμεων του Άξονα στη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου οπου και ανύψωσε το ηθικό των λαών όλης της Ευρώπης.
Πολλοί ιστορικοί υποστηρίζουν ότι η νίκη των Ελλήνων επηρέασε την έκβαση του Β παγκοσμίου πολέμου, καθώς υποχρέωσε τους Γερμανούς να αναβάλουν την επίθεση κατά της Σοβιετικής Ένωσης, προκειμένου να βοηθήσουν τους συμμάχους τους Ιταλούς, που έχαναν τον πόλεμο με την Ελλάδα.
Το μεγαλειώδες ΟΧΙ του Ελληνικού λαού στον ιταλικό φασισμό, παραμένει πάντα επίκαιρο για τις νέες γενιές που πρέπει να υπερασπίσουν και σήμερα, κάτω από δύσκολες συνθήκες, τα ιδανικά και τις αξίες της πατρίδας μας.
Συγκινημένοι και γεμάτοι Υπερηφάνεια τιμούμε το Ελληνικό λαϊκό συναίσθημα για Ελευθερία!
Εύχομαι πνευματική και υλική ανάπτυξη με ειρήνη ,παιδεία και αρετή !!
Ζήτω η 28η Οκτωβρίου 1940!
Ζήτω η Ελλάδα μας!