Με ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας της Ν.Δ., ο πρώην πρόεδρος του κόμματος και πρώην πρωθυπουργός Α.Σαμαράς τέθηκε εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος.
Η Επιτροπή Δεοντολογίας συνεδρίασε την Τρίτη υπό την προεδρία του Γιάννη Τραγάκη, με μέλη τους Σταύρο Καλαφάτη, Κώστα Τσιάρα, Θανάση Μπούρα, Θεόδωρο Καράογλου.
Η απόφαση της Επιτροπής θα αποσταλεί στο γραφείο του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη και στη συνέχεια αναμένεται να διαβιβαστεί στον Πρόεδρο της Βουλής.
«Όλα αυτά που είπα στην συνέντευξη μου τα έχω ξαναπεί πολλές φορές. Προφανώς η διαγραφή μου ήταν προαποφασισμένη» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς απαντώντας σε ερώτηση του ΑΝΤ1, προσερχόμενος το απόγευμα της Δευτέρας σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου Koλούμπια.
Το χρονικό της ρήξης Μητσοτάκη – Σαμαρά
Τα «σύννεφα» στις σχέσεις Κυριάκου Μητσοτάκη – Αντώνη Σαμαρά ήταν εμφανή. Ο πρώην πρωθυπουργός είχε επιλέξει να ασκεί δριμεία κριτική στην κυβερνητική πολιτική με έμφαση στα εθνικά θέματα, όπως έκανε στο πλαίσιο ομιλίας του στη Λευκωσία. Επίσης, σε εκδήλωση για παρουσίαση βιβλίου στο Πολεμικό Μουσείο, ο κ. Σαμαράς είχε εκφράσει την διαφωνία του για την πορεία που ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία. Ο πρώην Πρωθυπουργός είχε επιτεθεί μάλιστα στην κυβέρνηση και με αφορμή το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σχολιάσει από το βήμα της Βουλής την θερμή χειραψία Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά. «Δεν αναγνωρίζω ως εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναν πολιτικό καταδικασμένο 13-0 για παράβαση καθήκοντος από το Ειδικό Δικαστήριο. Ούτε θα συνομιλήσω μαζί του, ούτε θα χαριεντιστώ μαζί του».
Ο πρώην Πρωθυπουργός δεν είχε παρουσιαστεί και στην εκδήλωση για τα 50 χρόνια του κόμματος στην οδό Ρηγίλλης, παρά το τηλεφώνημα που είχε δεχτεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις αρχές Οκτωβρίου. Αντίστοιχη στάση κράτησε και στην εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ στις 2 Νοεμβρίου.