Συγκεκριμένα ο Μπερνάρ-Ανρί Λεβύ εξέφρασε τον θαυμασμό του για τις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας ως «ζωντανό» το κοινωνικό συμβόλαιο του Ζαν-Ζακ Ρουσσώ , αλλά και για την περιφρόνησή του για τον βαθύ αντιαμερικανισμό που διαπερνά την Ευρώπη και ιδιαίτερα τη Γαλλία.
Ακόμα, ο ίδιος πιστεύει ότι η «υποτιθέμενη αυτοκρατορία» της Αμερικής και των δημοκρατικών συμμάχων της δέχεται «σφοδρή επίθεση από ένα χαλαρό αλλά όλο και πιο σφιχτό μέτωπο», που αποτελείται από την Κίνα, τη Ρωσία, την Τουρκία, το Ιράν και το ριζοσπαστικό Ισλάμ. Η ανθρωπότητα έχει ήδη εισέλθει στα πρώτα στάδια ενός νέου παγκόσμιου πολέμου και οι κύριες γραμμές του μετώπου είναι η Ουκρανία και το Ισραήλ. Μάλιστα, ο Μπερνάρ-Ανρί Λεβύ θεωρεί ότι η Ταϊβάν θα γίνει σύντομα το τρίτο μέτωπο.
Σύμφωνα με τον Γάλλο διανοητή ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, είναι ένας τρομερός πρωθυπουργός – ένας άνθρωπος εθισμένος από την υπερβολική εξουσία. Αλλά ως Εβραίος του οποίου ο πατέρας πολέμησε τους Ναζί, ο ίδιος ανησυχεί βαθιά για την άνοδο του αντισημιτισμού στη Δύση σήμερα.
«Δεν εορτάζω το Σάββατο, οπότε εκείνο το πρωινό του Σαββάτου [σ.σ. 7 Οκτωβρίου 2023] είχα την είδηση αμέσως μόλις ξύπνησα», είπε χαρακτηριστικά ο Μπερνάρ-Ανρί Λεβύ και πρόσθεσε: «Κατάλαβα ότι συνέβαινε κάτι τεράστιο. […] Ήμουν με μια ομάδα στρατιωτών στο νότιο μέτωπο που ετοιμαζόταν να εισέλθει στη Γάζα και έδωσα μια επίσημη υπόσχεση να γράψω αυτό το βιβλίο».
Τα φαρμάκι για τον Ζαν-Λυκ Μελανσόν και η woke ατζέντα
Όσον αφορά στη γαλλική πολιτική, ο Μπερνάρ-Ανρί Λεβύ επιφυλάσσει φαρμακερά λόγια για τον ακροαριστερό ηγέτη, Ζαν-Λυκ Μελανσόν, τον οποίο κατηγορεί ότι υποδαυλίζει ενεργά τον αντισημιτισμό. αφού τον χαρακτηρίζει ως πρώην «εταίρα» του Φρανσουά Μιτεράν, του μακροβιότερου Προέδρου της Γαλλίας, για τον οποίο ο Μπερνάρ-Ανρί Λεβύ επίσης εργάστηκε. Ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν, όπως λέει ο Γάλλος φιλόσοφος, αποτελεί σύμπτωμα μιας παγκόσμιας κρίσης ηγεσίας, η οποία στις ΗΠΑ περιλαμβάνει την ανάπτυξη του «wokeism», δηλαδή μιας ιδεολογίας που «εκπορεύεται από κακές, λανθασμένες αναγνώσεις – πολύ γρήγορες και εντελώς παράλογες αναγνώσεις – των βιβλίων του Ζακ Ντεριντά και του Μισέλ Φουκό».
Κατά τον Μπερνάρ-Ανρί Λεβύ, μάλιστα, ψευτοδιανοούμενοι στα αμερικανικά πανεπιστήμια – αναφέρει συγκεκριμένα την ακαδημαϊκό Τζούντιθ Μπάτλερ – έχουν καταλάβει την έννοια του «αποδομητισμού» του Ζακ Ντεριντά και την έχουν διαστρεβλώσει πέρα από κάθε αναγνώριση. Μάλιστα, ο ίδιος είχε ως καθηγητή τον Ζακ Ντεριντά.
«Πάλεψα όλη μου τη ζωή για την ένταξη», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας: «Αλλά δεν είναι αυτό που λένε οι υπέρμαχοι της woke κουλτούρας. Διεκδικούν ασφαλείς χώρους, διαχωρισμό των ταυτοτήτων, σύνορα μεταξύ των ταυτοτήτων. Αυτό δεν είναι ένταξη, αυτό είναι το αντίθετο».
Ο πλούτος του Μπερνάρ-Ανρί Λεβύ
Δεν σχολιάζει ποτέ τον προσωπικό του πλούτο αλλά, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα , τα χρήματά του είναι πιθανότατα γύρω στα 200 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα προέρχονται από τον πατέρα του, έναν ήρωα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου από μια φτωχή γαλλική οικογένεια στην Αλγερία. Ο Μπερνάρ-Ανρί Λεβύ γεννήθηκε στην Αλγερία, γεγονός που τον καθιστά αυτό που οι Γάλλοι αποκαλούν «pied noir».