Η συζήτηση και ψηφοφορία στη Βουλή για τα μη κρατικά πανεπιστήμια ( ολοκληρώνεται την Παρασκευή) είναι άκρως αποκαλυπτική . Όχι μόνον για το επίδικο. Το νομοσχέδιο προφανώς θα περάσει με τις ψήφους των κυβερνητικών βουλευτών μόνο, πιθανότατα, όπερ γνωστό στο Μαξίμου από μέρες.
Το θέμα είναι πως το ζήτημα αποτελεί πεδίο δόξης λαμπρής ( sic) φαγωμάρας και ασκήσεων πίεσης εντός της “προοδευτικής” αντιπολίτευσης, όπου εκεί δίδεται μάχη επιβίωσης και εντυπώσεων μεταξύ των ουκ ολίγων κομμάτων στα αριστερά της Ν.Δ.
Αρχικά, χθες το πρωί, ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, με δήλωσή του στο περιστύλιο της Βουλής κάλεσε τα κόμματα της “δημοκρατικής” αντιπολίτευσης να καταθέσουν από κοινού πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης με αφορμή το νομοσχέδιο των μη Κρατικών ΑΕΙ.
Ήταν δεδομένο ασφαλώς ότι οι 50 απαιτούμενες υπογραφές για κατάθεση πρότασης μομφής δεν υπήρχε περίπτωση να βρεθούν. Οι πολιτικοί συσχετισμοί δεν ευνοούσαν όπως είχε επισημάνει το Capital.gr, άμα τη εμφανίσει της πρωτοβουλίας της Νέας Αριστεράς. Ο ΣΥΡΙΖΑ ουδέποτε θα συνέπραττε σε αυτή τη βάση με τους… “αποστάτες” και το ΠΑΣΟΚ ούτε ήθελε ούτε μπορούσε, δεδομένης της κατάστασης στο εσωτερικό του.
Εδώ δυσκολεύεται ο Νίκος Ανδρουλάκης να συγκρατήσει τις διαφωνίες στο εσωτερικό του ( Ν. Γιαννακοπούλου- Οδ. Κωνσταντινόπουλος) και πειθαναγκάστηκε να “αγριέψει” θέτοντας ζήτημα κομματικής πειθαρχίας και στο βάθος… διαγραφές για τους απείθαρχους.
Επιστρέφοντας στα “στρατηγήματα”. Η Νέα Αριστερά επεδίωξε με την πρόσκληση για από κοινού κατάθεση πρότασης δυσπιστίας να “εκθέσει” πρωτίστως τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.
“Αμφίπλευρες” πιέσεις από Νέα Αριστερά
Ο ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε ως αναμενόμενο, το κάλεσμα Χαρίτση. Δια της εκπροσώπου του, Βούλας Κεχαγιά, επικαλέστηκε τον… ρεαλισμό:
“Αυτή τη στιγμή ακόμη και οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης να ενωθούν, η κυβέρνηση θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης. Τρεις μήνες πριν από τις ευρωεκλογές θεωρείτε ότι για ένα τέτοιο μείζον ζήτημα θα κάναμε τη χάρη στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τους βουλευτές του, την οποία σχεδόν απώλεσε με την ψήφο για τα ομόφυλα ζευγάρια και την ισότητα στο γάμο; Νομίζω ότι είναι καλές οι προτάσεις για πρόταση μομφής και δυσπιστίας, αλλά όταν γίνονται σε ένα ρεαλιστικό χρόνο και έχουν και αποτέλεσμα”.
Η Νέα Αριστερά δεν έχασε την ευκαιρία να “πυροβολήσει” αριστερά και δεξιά της. Πηγές της είπαν μετά το προαναγγελθέν “ναυάγιο” της συνεννόησης με τα όμορα κόμματα, σημείωναν:
1. Ο ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε να υπογράψει πρόταση δυσπιστίας επικαλούμενος γελοίες δικαιολογίες, ότι τάχα, η κυβέρνηση θα συσπειρωθεί επειδή η πρόταση δυσπιστίας θα απορριφθεί. Απαρνείται έτσι το πρόσφατο παρελθόν του αλλά και την λογική του κοινοβουλευτικού όπλου της δυσπιστίας. Απαρνείται στην πραγματικότητα την ιδια την πολιτική.
2. Από το ΠΑΣΟΚ επίσημη αιτιολόγηση της άρνησης δεν ακούσαμε. Πιθανότατα να οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχουν καταλήξει στο εσωτερικό του αν είναι υπέρ ή κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Αφήνουμε τον κύριο Ανδρουλάκη να λύσει τα προβλήματα στο κόμμα του και να διευκρινίσει αν τελικα θα μπεί ή όχι εμπόδιο στην ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων.
3.Το ΚΚΕ θα μας προκαλούσε έκπληξη εαν επέλεγε διαφορετική στάση. Από την σημερινή ημέρα θα μνημονεύουμε τους επαίνους του Βελόπουλου πως “πραγματική Αριστερά είναι το ΚΚΕ”.
4. Η κα Κωνσταντοπούλου έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει ότι οι διαταξεις για την ίδρυση μη κρατικών ανώτατων σχολών μπορούν να ερμηνευτουν σε συμφωνία με το Συνταγμα δίνοντας άλλοθι στον κ. Μητσοτάκη και στον κ. Πιερρακάκη.
5. Η αντιπολίτευση, με εξαίρεση τη Νέα Αριστερά, επιλέγει να διευκολύνει τον Κ. Μητσοτάκη να νομοθετήσει την παραβίαση του Συντάγματος με την απεμπόληση των κοινοβουλευτικών εργαλείων που έχει στα χέρια της.
ΣΥΡΙΖΑ πιέζει ΠΑΣΟΚ με την ονομαστική ψηφοφορία
Παραλλήλως ο ΣΥΡΙΖΑ βρήκε ευκαιρία να πιέσει το ΠΑΣΟΚ. Ζήτησε χθες ονομαστική ψηφοφορία για το νομοσχέδιο Πιερρακάκη, ώστε οι διαφωνούντες ( Γιαννακοπούλου- Κωνσταντινόπουλος) να πιεστούν έτι περαιτέρω.
Καίτοι η Χαριλάου Τρικούπη δυσάρεστες εκπλήξεις δεν αναμένει, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έστειλε και δημόσια μηνύματα:
“Επί 20 χρόνια λέμε “ναι” στα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια με αναθεώρηση του άρθρου 16, διότι σεβόμαστε το Σύνταγμα. Έχουν χρέος όλοι οι βουλευτές, που κατέβηκαν και ζήτησαν την ψήφο του ελληνικού λαού με αυτό το πρόγραμμα, να σεβαστούν τις ιδέες και τις θέσεις μας και δεν θα ανεχτώ κανένα ρήγμα στην κοινοβουλευτική μας ομάδα” είπε.