Πλέον, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αριθμεί 31 βουλευτές, μετά τις ανεξαρτητοποιήσεις τα τελευταία 24ωρα των Π. Παππά, Αλ. Αυλωνίτη, Κ. Μάλαμα, Ρ. Χρηστίδου, με την απώλεια της θέσης της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης από το ΣΥΡΙΖΑ να είναι ορατή και μάλιστα, καταλυτικό ρόλο να παίζει η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Θ. Τζάκρη.
Μπορεί η κα Τζάκρη να έχει δηλώσει πως «δεν υπάρχει πλέον ΣΥΡΙΖΑ» και τη Δευτέρα 11/11 «που θα ανοίξει η Βουλή, θα ανακοινώσουμε τις αποφάσεις μας», ωστόσο προσωρινά δεν θα είναι η πέμπτη αποχώρηση από το κόμμα, που θα δώσει τη …χαριστική βολή στον ΣΥΡΙΖΑ.
Το πρωί της Δευτέρας 11/11 η κα Τζάκρη ξεκαθάρισε θα υποβάλλει την παραίτηση της από τα επίσημα όργανα του κόμματος, όμως δεν θα παραιτηθεί σήμερα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, αλλά σκοπεύει να αποχωρήσει όταν είναι έτοιμο το κόμμα Κασσελάκη. Άλλωστε, η ίδια βρέθηκε το Σάββατο 9/11 στα γραφεία Κασσελάκη στον Ταύρο, απ΄ όπου ανακοινώθηκε η ίδρυση του νέου κόμματος.
Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και η Γ. Πούλου, η οποία παραμένει ως βουλευτής Βοιωτίας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, καθώς δεν θέλει να στερήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ακόμη, την παραίτησή του από τα καθήκοντα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, υπέβαλλε ο Γιώργος Γαβρήλος, ο οποίος όμως παραμένει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος
Ωστόσο, μπορεί Θ. Τζάκρη και Γ. Πούλου να αποχωρούν από τις κομματικές θέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να προχωρούν σε ανεξαρτητοποίηση, όπως προαναγγέλλουν αποχωρήσεις και άλλων βουλευτών.
Υπενθυμίζεται ότι με την πλευρά Κασσελάκη έχουν συνταχθεί η Θεοδώρα Τζάκρη, η Έλενα Ακρίτα, η Νίνα Κασιμάτη, αλλά και άλλοι βουλευτές, όπως ο Ευάγγελος Αποστολάκης, ο Βασίλης Κόκκαλης, η Ράνια Θρασκιά, ο Γιώργος Γαβρήλος, ο Γιάννης Σαρακιώτης, η Γιώτα Πούλου.
Σε κάθε περίπτωση, συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα, Δευτέρα 11/11 η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, στο επίκεντρο της οποίας θα βρεθούν όλες οι εξελίξεις, ενώ θα εγκρίνει την προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τo Πόθεν Έσχες του Στ. Κασσελάκη, μετά και τις καταγγελίες του Παύλου Πολάκη για ψευδή δήλωση.
Στο μεταξύ, «πόλεμος» έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και όσους ανεξαρτητοποιήθηκαν, ζητώντας του να παραδώσουν τις έδρες τους στο κόμμα, αλλά και με τον Στέφανο Κασσελάκη με φόντο το Πόθεν Έσχες του.
Η κα Τζάκρη μιλώντας στον ΑΝΤ1 εξήγησε ότι αυτό θα γίνει στη συνέχεια, καθώς σκοπεύει να ενταχθεί στο κόμμα του Στ. Κασσελάκη, το οποίο είναι υπό δημιουργία, προσθέτοντας πως θα ακολουθήσουν και άλλοι.
«Έχουν θράσος να μας κατηγορούν για αποστασία, αυτοί που μας διώχνουν από το κόμμα», τόνισε η κα Τζάκρη, ενώ απαντώντας στα όσα υποστήριξε γι΄αυτήν ο Χρ. Γιαννούλης ξεκαθάρισε ότι «δεν πρόκειται να πάω σε κανένα ΠΑΣΟΚ».
Σχολιάζοντας τα της Κουμουνδούρου για το Πόθεν Έσχες του Κασσελάκη, μίλησε για επικοινωνιακό ελιγμό και έστρεψε τα βέλη της κατά του Π. Πολάκη, λέγοντας ότι «είναι ένα στημένο θέατρο από την πλευρά του για να δικαιολογήσει την κωλοτούμπα που έκανε, αναφορικά με την υποψηφιότητα Κασσελάκη για την προεδρία του κόμματος»
Η ίδια έκανε λόγο για πρωτοφανή θεσμική εκτροπή στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, «ένα από τα μελανότερα σημεία στην Ιστορία της Αριστεράς».
Ανέφερε πως δεν αποχωρούν από το κόμμα μόνο βουλευτές και σημαντικά στελέχη, αλλά και εκατοντάδες μέλη μαζικά.
«Αυτά που έγιναν στο Συνέδριο είναι αδιανόητα. Εκλεγμένοι σύνεδροι όχι μόνο αποκλείστηκαν, αλλά και δέχθηκαν επιθέσεις από τους μπράβους του σκυλάδικου που έγινε το Συνέδριο. Μπράβους που πληρώνονται από την επιδότηση του κόμματος, δηλαδή από τον Έλληνα φορολογούμενο πολίτη», κατήγγειλε η κα Τζάκρη.
«Είδα παλιούς αριστερούς να είναι έξω από τον χώρο του Συνεδρίου και να κλαίνε. Να τους στριμώχνουν στα κάγκελα και να δέχονται βία και όχι μόνο λεκτική, όπως κι εγώ άλλωστε. Έγιναν απίθανα πράγματα καθώς οι δικοί τους έμπαιναν από την πίσω πόρτα στο Συνέδριο, χρησιμοποιώντας σύνθημα και παρασύνθημα», πρόσθεσε.
Αγωνία για τη διατήρηση της θέσης της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα (ΚΟ) του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αριθμεί 31 βουλευτές και ισοδυναμεί με την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.
Ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί τη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης , καθώς, σύμφωνα με άρθρο 19 του Κανονισμού της Βουλής: «η σειρά των Koινoβoυλευτικών Oμάδων καθαρίζεται από τη δύναμή τoυς σε αριθμό Boυλευτών. Σε περίπτωση ισοδυναμίας προηγείται η Koινoβoυλευτική Oμάδα τoυ Kόμματoς πoυ πήρε περισσότερες ψήφoυς στις εκλoγές από τις oπoίες πρoήλθε η Boυλή. H νεoϊδρυόμενη Koινoβoυλευτική Oμάδα έπεται της ισoδύναμης παλαιότερης».
Ωστόσο, εάν χάσει ένα ακόμη βουλευτή η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τότε αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θα αναλάβει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης.
Σημειώνεται ότι ουδέποτε στην πρόσφατη κοινοβουλευτική ιστορία, κόμμα που έλαβε τη δεύτερη θέση στις εθνικές εκλογές, απώλεσε τη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης μεσούσης της κοινοβουλευτικής περιόδου.
Πάντως, εφόσον προκύψει νέος πολιτικός σχηματισμός, για να εκπροσωπηθεί με Κοινοβουλευτική Ομάδα θα πρέπει να αποτελείται από 10 βουλευτές.
Σημειώνεται ότι ο αριθμός των ανεξαρτήτων βουλευτών ανέρχεται σε 18 μετά και την ανεξαρτητοποίηση των Π. Παππά, Αλ. Αυλωνίτη, Κυρ. Μάλαμα και Ρ. Χρηστίδου.
Έτσι, η δύναμη των κομμάτων στη Βουλή διαμορφώνεται ως εξής
ΝΔ 156
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ 31 (35-4)
ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής 31
ΚΚΕ 21
Ελληνική Λύση 11
Νέα Αριστερά 11
Νίκη 10
Πλεύση Ελευθερίας 6
Σπαρτιάτες 5
Ανεξάρτητοι 18 (14+4)