Η Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα Σιτηρά, που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας τον περασμένο Ιούλιο, επέτρεψε την εξαγωγή σιτηρών από τρία ουκρανικά λιμάνια. Η συμφωνία παρατάθηκε τον Νοέμβριο και θα λήξει στις 18 Μαρτίου εάν δεν ανανεωθεί εκ νέου.
Η Ρωσία έχει διαμηνύσει ότι δεν είναι ευχαριστημένη με ορισμένες πλευρές της συμφωνίας.
«Εργαζόμαστε σκληρά για την ομαλή εφαρμογή και την περαιτέρω παράταση της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά», δήλωσε ο Τσαβούσογλου σε ομιλία κατά τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τις Λιγότερο Ανεπτυγμένες Χώρες που πραγματοποιείται στην Ντόχα του Κατάρ.
Η Ρωσία έχει πει ότι θα συμφωνήσει στην παράταση της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά μόνο αν ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα των δικών της παραγωγών αγροτικών προϊόντων.
Σήμερα η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, επανέλαβε τη θέση αυτή.
«Αν αυτή η συμφωνία είναι ίση, τότε εμείς εκπληρώνουμε πάντοτε το δικό μας μέρος και πρόκειται να το εκπληρώσουμε σε όλες τις συμφωνίες», δήλωσε σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, προσθέτοντας πως η Ρωσία θα είναι αντίθετη «σε προκλήσεις και μηχανορραφίες».
Οι αγροτικές εξαγωγές της Ρωσίας δεν στοχοθετούνται ρητά από τις δυτικές κυρώσεις, όμως η Μόσχα λέει πως οι περιορισμοί στις πληρωμές, την υλικοτεχνική υποστήριξη και τις ασφαλιστικές εταιρίες της είναι ένα «εμπόδιο» στην ικανότητά της να εξάγει τα δικά της σιτηρά και λιπάσματα.
Ο Τσαβούσογλου δήλωσε επίσης ότι συζήτησε τις προσπάθειες παράτασης με τον γενικό γραμματέα του Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες. Σχεδόν 23 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών και άλλων τροφίμων έχουν εξαχθεί μέσω της Πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας για τα Σιτηρά μέχρι τις 3 Μαρτίου, σύμφωνα το Κοινό Κέντρο Συντονισμού στην Τουρκία που επιβλέπει την εφαρμογή της συμφωνίας.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ