Με την…γκρίζα εικόνα στους ποσοτικούς και ποιοτικούς δείκτες των δημοσκοπήσεων, η οποία αγγίζει πλέον και το πρωθυπουργικό προφίλ, να συνεχίζει να προκαλεί έντονο προβληματισμό στην κυβερνητική έδρα, το Μέγαρο Μαξίμου ποντάρει ευθέως σε οικονομικά, αναπτυξιακά και μεταρρυθμιστικά αφηγήματα, αναζητώντας…βατήρα επανεκκίνησης.
Ο κ. Μητσοτάκης που, μέσα από την καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του, φέρνει, εκ νέου, στο προσκήνιο στόχους οι οποίοι σχετίζονται με την καθημερινότητα των πολιτών (όπως η ενίσχυση των εισοδημάτων, η ασφάλεια και οι αλλαγές στο Κράτος) συγκαλεί την Τετάρτη του υπουργικό συμβούλιο. Πρόκειται για μία συνεδρίαση που συνδέεται με τις ανακοινώσεις για τη νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Απριλίου, με τις σχετικές εισηγήσεις να γίνονται από την αρμόδια υπουργό Εργασίας, Νίκη Κεραμέως. “Ξέρουμε ότι μένουν ακόμη πολλά να γίνουν για να αποκτήσουμε μια χώρα και ένα κράτος που θα μας κάνει όλους πιο περήφανους, ασφαλείς και δημιουργικούς. Είναι ένας αγώνας που είμαστε αποφασισμένοι να τρέξουμε και να κερδίσουμε έως το τέλος της θητείας μας το 2027. Όπως, επίσης, χρειάζεται και θα τρέξουμε πιο γρήγορα ώστε το αποτύπωμα της καλής πορείας της οικονομίας να φτάσει σε όλους τους συμπολίτες μας. Να βελτιώσουμε όσο περισσότερο μπορούμε τα εισοδήματά τους, χωρίς όμως να αποκλίνουμε από τον στόχο της δημοσιονομικής σταθερότητας και της επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων. Την εβδομάδα που έρχεται αυτό θα γίνει πράξη με τις ανακοινώσεις μας για τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού. Διότι ακριβώς αυτή η σταθερά ανοδική πορεία των εισοδημάτων, βασισμένη πάνω σε γερά οικονομικά θεμέλια, είναι ο πυλώνας για μια πιο ισχυρή και συνεκτική κοινωνία”, ανέφερε ο πρωθυπουργός στην ανάρτησή του. Μία ανάρτηση που ήρθε στον απόηχο της θετικής εισήγησης από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί του ελληνικού αιτήματος για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 3,1 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Τα δεδομένα με τον κατώτατο μισθό
Η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού και του ημερομισθίου με στόχο, όπως σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη μιλώντας στο Capital.gr, την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των μισθωτών και της αγοραστικής τους δύναμης, θα είναι η Πέμπτη από το 2019. Ο κατώτατος μισθός φτάνει σήμερα τα 830 ευρώ, καταγράφοντας μία αύξηση της τάξης του 27,7%, ενώ εκπεφρασμένη, δια του πρωθυπουργού, πρόθεση είναι να έχει φτάσει στο ύψος των 950 ευρώ μέχρι το 2027.
Η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία θα ανακοινωθεί στο υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης επηρεάζει:
-Πάνω από 575.000 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.
-Δημοσίους υπαλλήλους.
-Όσους λαμβάνουν επιδόματα, όπως αυτά του γάμου, της μητρότητας και της ανεργίας.
Όπως σχολιάζουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, είναι η πρώτη φορά που η προστασία του κατώτατου μισθού επεκτείνεται και στο δημόσιο, ενώ από το 2028 θα πραγματοποιείται αυτόματα με μαθηματικό τύπο, βάσει του πληθωρισμού και της παραγωγικότητας.
Σε χρόνο παράλληλο, γαλάζια στελέχη, στο…παρά πέντε των ανακοινώσεων για το νέο κατώτατο μισθό, στέκονται σε δεδομένα που σχετίζονται με την αγορά εργασίας. Με βάση τα στοιχεία που επικαλούνται, η ανεργία βρίσκεται στο 8,7%. Πρόκειται, όπως σημειώνουν, για το χαμηλότερο επίπεδο από το 2008. Ταυτόχρονα:
-Από το 2019 μέχρι σήμερα έχουν δημιουργηθεί 500.000 νέες θέσεις απασχόλησης. Πάνω από τρεις στους τέσσερις εργαζόμενους είναι πλήρους απασχόλησης, ενώ ο μέσος μισθός βρίσκεται στα 1.342 ευρώ.
-Οι ασφαλιστικές εισφορές έχουν μειωθεί κατά 5,4 μονάδες.
“Εφαρμόζουμε την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας σε νέους κλάδους, προστατεύοντας ήδη 1,5 εκατομμύριο. εργαζομένους. Πρόσφατα μειώθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές για την υπερεργασία, τις υπερωρίες, τα νυκτερινά και τις αργίες. Θα υπολογίζονται επί του ωρομισθίου που αντιστοιχεί στην οκτάωρη εργασία, χωρίς δηλαδή την προσαύξηση που αντιστοιχεί σε αυτές τις ειδικές περιπτώσεις χρόνου απασχόλησης”, σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη. “Στόχος μας είναι μια Ελλάδα που αναπτύσσεται ισόρροπα, με ευκαιρίες για όλους. Για αυτό και επενδύουμε συστηματικά σε όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας με έργα και παρεμβάσεις που ενισχύουν την απασχόληση, βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών και τονώνουν την τοπική κοινωνία”, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης στην ανάρτηση της Κυριακής, σε μία χρονική συγκυρία κατά την οποία η κυβέρνηση μέσα από την προώθηση μεταρρυθμίσεων, με κοινωνικό πρόσημο, θα επιδιώξει να…συνομιλήσει και πάλι με ομάδες που στο παρελθόν έδωσαν σάρκα και οστά στο πρωθυπουργικό αφήγημα της διεύρυνσης πέρα και επάνω από τα κομματικά τείχη της οδού Πειραιώς. Και στο πλαίσιο αυτό, το δικό τους ειδικό βάρος θα έχουν κινήσεις στα κρίσιμα μέτωπα της καθημερινότητας. Στα μέτωπα της υγείας, για παράδειγμα, της οικονομίας, της εργασίας των υποδομών και της Παιδείας, με κυβερνητικά στελέχη να επαναλαμβάνουν, σε κάθε ευκαιρία, ότι το μέρισμα της ανάπτυξης θα επιστρέφει στην κοινωνία.