Στη συγκεκριμένη ψηφοφορία, απαιτούνταν κατ’ ελάχιστον 151 ψήφοι για την εκλογή Προέδρου.
Χαρακτηριστικά,ο Κ.Μητσοτάκης ανέφερε: «Θέλω να συγχαρώ θερμά τον Κωνσταντίνο Τασούλα, βέβαιος ότι θα ανταποκριθεί στον υψηλό ρόλο του ως σύμβολο της εθνικής μας ενότητας, αλλά και ως εγγυητής της δημοκρατικής ομαλότητας και της συνταγματικής σταθερότητας. Για την αποστολή του, άλλωστε, διαθέτει το κύρος όσο και την πολιτική εμπειρία. Χαρακτηριστικά που έχει, ήδη, αποδείξει στις δημόσιες θέσεις τις οποίες υπηρέτησε με συνέπεια επί δεκαετίες, κυρίως όμως από την έδρα του Προέδρου της Βουλής, αξίωμα όπου είχε αναδειχθεί με ευρεία διακομματική στήριξη. Έχει, συνεπώς, τον σεβασμό όλων μας».
«Η σημερινή εκλογή συνιστά, επίσης, και μία θεσμική νίκη του πολιτεύματος, καθώς με αυτήν ολοκληρώνεται άψογα η σχετική συνταγματική πρόβλεψη, αποδεικνύοντας πόσο ατυχείς υπήρξαν οι απόπειρες ορισμένων να εμπλέξουν τον πρώτο πολίτη σε μικροκομματικούς ανταγωνισμούς. Το άμεσο μέλλον σίγουρα θα το επιβεβαιώσει. Σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον, λοιπόν, η πολιτική ζωή του τόπου εξελίσσεται με σιγουριά και υπευθυνότητα. Σταθερά στον δρόμο της δημοκρατίας, της οικονομικής ανάπτυξης και της κοινωνικής προόδου, κατευθύνσεις στις οποίες θα συμβάλλει, ασφαλώς, και ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Του εύχομαι και πάλι καλή δύναμη, στο όνομα όλων των Ελληνίδων και όλων των Ελλήνων»
Πλην των 156 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, τον κ. Τασούλα ψήφισαν και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Αντώνης Σαμαράς, Μάριος Σαλμάς (διαγραφέντες από τη ΝΔ), Παύλος Σαράκης (είχε εκλεγεί με την “Ελληνική Λύση”) και Χάρης Κατσιβαρδάς (είχε εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο των “Σπαρτιατών”).
Με την εκλογή του, ο κ. Τασούλας θα αναλάβει καθήκοντα αρχηγού του κράτους από τις 13 Μαρτίου 2025, όταν και λήγει η θητεία της απερχόμενης Προέδρου, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς, της Πλεύσης Ελευθερίας και όσοι έχουν συνταχθεί με το Κίνημα Δημοκρατίας του Στέφανου Κασσελάκη.
Τον Τάσο Γιαννίτση ψήφισαν οι 31 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καθώς και οι: Μπουρχάν Μπαράν (ανεξάρτητος, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής), Ράνια Θρασκιά (ανεξάρτητη, προερχόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ), και Πέτρος Παππάς (ανεξάρτητος, προερχόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ).
Τη Λούκα Κατσέλη ψήφισαν οι 26 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καθώς και οι: Αθηνά Λινού (ανεξάρτητη, προερχόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ), Γιάννης Σαρακιώτης (ανεξάρτητος, προερχόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ), και Αρετή Παπαϊωάννου (ανεξάρτητη, προερχόμενη από την Πλεύση Ελευθερίας).
Τον Κώστα Κυριακού ψήφισαν οι 10 βουλευτές της ΚΟ “Νίκη” καθώς και οι ανεξάρτητοι (προερχόμενοι από την ΚΟ “Σπαρτιάτες”), Διονύσιος Βαλτογιάννης, Ιωάννης Δημητροκάλλης, Γεώργιος Μανούσος, και Κωνσταντίνος Φλώρος.
“Παρών” δήλωσαν 39 βουλευτές. Συγκεκριμένα, “παρών” δήλωσαν οι 21 βουλευτές του ΚΚΕ, οι 11 βουλευτές της Ελληνικής Λύσης, οι 5 βουλευτές της ΚΟ “Σπαρτιάτες”, και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Μ. Γαυγιωτάκης και Γ. Ασπιώτης (προερχόμενοι από την ΚΟ “Σπαρτιάτες”).
Απουσίαζαν 24 βουλευτές. Οι 11 βουλευτές της Νέας Αριστεράς, οι 6 ανεξάρτητοι βουλευτές-μέλη του Κινήματος Δημοκρατίας, ο ανεξάρτητος βουλευτής (προερχόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ) Ευάγγελος Αποστολάκης, καθώς και οι 6 βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας. Σημειώνεται πως, όταν εκλήθη να ψηφίσει η πρόεδρος του κόμματος, Ζωή Κωνσταντοπούλου, δήλωσε “όχι στη συγκάλυψη” υψώνοντας την αριστερή γροθιά της. Η δήλωση αυτή δεν καταγράφηκε ως ψήφος.
Λίγο μετά το πέρας της ψηφοφορίας, ο πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης επισκέφθηκε τον κ. Τασούλα στο γραφείο του και τού ανακοίνωσε επισήμως την εκλογή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας.
Κ. Τασούλας: Κορυφαία τιμή
Κορυφαία τιμή, αλλά και βαριά ευθύνη χαρακτήρισε την εκλογή του στο ύπατο αξίωμα ο κ. Τασούλας, στην αντιφώνησή του προς τον πρόεδρο της Βουλής.
“Να αναζητήσουμε λύσεις ευρύτερης αποδοχής, που να πηγάζουν από το δημόσιο διάλογο, όχι μόνο στη Βουλή, αλλά και στην κοινωνία”, τόνισε εξάλλου ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
“Η απόδοση των πολιτικών προσπαθειών εξαρτάται από την πολιτική ατμόσφαιρα, σε ένα περιβάλλον πρωτοφανούς γεωπολιτικής αβεβαιότητας και συγκρούσεων, τη στιγμή που οι κοινές παραδοχές των διεθνών ισορροπιών φαίνεται να αλλάζουν”, συνέχισε ο κ. Τασούλας.
Ο κ. Τασούλας γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1959. Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.
Είναι δικηγόρος Αθηνών. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει εργασθεί κατά την περίοδο 1988-89 σε Δικηγορική εταιρία του Λονδίνου ως υπότροφος του Βρετανικού Συμβουλίου. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Στις Βουλευτικές εκλογές του 2000 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Ιωαννίνων με τη Νέα Δημοκρατία.
Επανεξελέγη στις βουλευτικές εκλογές του 2004, του 2007,του 2009, του 2012 (δύο φορές), του 2015 (δύο φορές), του 2019 και του 2023 (δύο φορές).
Το 2006 ορίσθηκε, από τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, αν. Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας.
Το 2007 ορίσθηκε Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης.
Το Φεβρουάριο του 2010 εκλέχθηκε Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδος της Νέας Δημοκρατίας.
Το 2014 ορίσθηκε Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού έως τον Ιανουάριο του 2015.
To 2018 ορίσθηκε Γενικός Εισηγητής της ΝΔ για την Συνταγματική Αναθεώρηση.
Το 2019 εκλέγεται Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων.
Επανεκλέγεται Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων τον Μάϊο του 2023.
Εκλέγεται για 3η φορά στη θέση του Προέδρου της Βουλής τον Ιούλιο του 2023.
Υπήρξε ιδιαίτερος γραμματέας του αειμνήστου Ευαγγέλου Αβέρωφ-Τοσίτσα, Επίτιμου Προέδρου της Ν.Δ. από το 1981 έως το 1990 και ειδικός σύμβουλος στα Υπουργεία Εθνικής Οικονομίας, Εμπορίου και Γεωργίας (1989- 1990).
Διετέλεσε Πρόεδρος του Οργανισμού Προωθήσεως Εξαγωγών (Ο.Π.Ε.) από το 1990 έως το 1993.
Εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Κηφισιάς το 1990.
Το 1994 εξελέγη Δήμαρχος Κηφισιάς.
Τον Ιούνιο του 2013 ορίσθηκε Πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας “Κωνσταντίνος Καραμανλής”.