«Μάχη» στη Βουλή για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια και την ισότητα στον πολιτικό γάμο. Τρεις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας υποβλήθηκαν κατά του νομοσχεδίου από την Ελληνική Λύση, τους «Σπαρτιάτες» και τη Νίκη. Ήδη τις προηγούμενες ημέρες, κατά την επεξεργασία του σχεδίου νόμου στις επιτροπές της Βουλής, “ναι”, επί της αρχής δήλωσαν οι εισηγητές της Νέας Δημοκρατία, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας. Κατά του νομοσχεδίου, με διαφορετική οπτική και επιχειρηματολογία, δήλωσαν το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση, η Νίκη και οι Σπαρτιάτες.
Στην ονομαστική ψηφοφορία που θα γίνει αύριο Πέμπτη (σ.σ. έχουν συγκεντρωθεί υπογραφές από τη Νίκη και τους “Σπαρτιάτες”) προκειμένου να καταγραφεί η ατομική ψήφος (σ.σ. αυτή είναι η στόχευση του αιτήματος για ονομαστική ψηφοφορία), πρέπει το νομοσχέδιο να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των παρόντων αλλά αυτή να μην είναι πλειοψηφία μικρότερη των 75 ψήφων.
Στους 95 ανέρχονται οι βουλευτές που έχουν εγγραφεί στον κατάλογο των ομιλητών, προκειμένου να παρέμβουν στη συζήτηση του νομοσχεδίου. Από αυτούς οι 28 είναι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.
Συρεγγέλα: Διαχρονικά πρωτοπόρες στα ανθρώπινα δικαιώματα οι κυβερνήσεις της NΔ
«Οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας υπήρξαν διαχρονικά πρωτοπόρες στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην ενίσχυση της οικογένειας», ανέφερε η εισηγήτρια της ΝΔ, στο νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο, Μαρία Συρεγγέλα.
«Άλλωστε όπως λέει και η ιδρυτική μας διακήρυξη: «Νέα Δημοκρατία είναι η κίνηση που επιλέγει και συντηρεί από την παράδοση μόνον όσα ο χρόνος απέδειξε σωστά και χρήσιμα. Και προχωρεί διαρκώς με μεγάλα, τολμηρά αλλά και ασφαλή βήματα στις νέες διαρκώς εξελισσόμενες συνθήκες”», ανέφερε η κυρία Συρεγγέλα και επισήμανε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι εκείνη που θέσπισε:
- Τον Νόμο 3304/2005 για την εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανεξαρτήτως φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού
- Τον Νόμο 3500/2006 για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας
- Τον Νόμο 3655/2008 για την προστασία και στήριξη της μητρότητας και κατ’ επέκταση του θεσμού της οικογένειας
- Τον Νόμο 3719/2008 για το σύμφωνο συμβίωσης και το «αυτόματο» διαζύγιο λόγω διετούς διάστασης
- Τον Νόμο 4958/2022 για τον εκσυγχρονισμό της ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγής.
«Έτσι και το παρόν σχέδιο νόμου εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας ώστε να ενισχυθεί, και να προστατευθεί ο θεσμός της οικογένειας», είπε η γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ.
Η κυρία Συρεγγέλα αναφέρθηκε και στην επικείμενη ονομαστική ψηφοφορία. «Θα μπορούσα να σχολιάσω το άγχος βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ-πρώην βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή- για την ενότητα της Νέας Δημοκρατίας. Μην ανησυχείτε. Εμείς αντίθετα με όλα τα υπόλοιπα κόμματα έχουμε αποδείξει την ενότητά μας εδώ και 50 χρόνια. Και η πολυφωνία που τόσο κατακρίνετε είναι αυτή που μας βοηθάει να πάμε μπροστά ενωμένες και ενωμένοι. Αντίθετα με άλλους, εμείς δεν επιβάλλουμε απόψεις, αλλά λειτουργούμε με βαθιά δημοκρατικό τρόπο επιτρέποντας σε όλες τις απόψεις να ακουστούν», είπε η εισηγήτρια της ΝΔ και πρόσθεσε: «Θα μπορούσα να αναφερθώ στα ομοφοβικά σχόλια από βουλευτές προοδευτικού κόμματος. Γιατί μπορεί να κατηγορείτε εμάς ότι φλερτάρουμε με την ακροδεξιά, ότι χρειαζόμασταν φροντιστήρια και πόσα άλλα ακούσαμε. Όμως κανένας και καμία βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας που ήταν σκεπτική ή σκεπτικός προς το νομοσχέδιο δεν προσέβαλε ποτέ κάποιον συνάνθρωπο ούτε έκανε ομοφοβικά σχόλια. Θα μπορούσα να τα πω όλα αυτά και πολλά ακόμα. Αλλά δεν θα τα πω. Γιατί τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πάνω από παρατάξεις και μικροκομματικές τακτικές».
Απευθυνόμενη κυρίως στους βουλευτές από τα κόμματα που δήλωσαν ξεκάθαρα πως θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο, η γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ υπογράμμισε ότι η ψήφιση του παρόντος νομοθετήματος είναι θέμα ανθρωπιάς.
«Ας αναλογιστούμε τι περνάνε αυτοί οι άνθρωποι τόσα χρόνια στις σκιές, μπλεγμένοι σε γραφειοκρατικές διαδικασίες, ισορροπώντας πολλές φορές σε δύο πραγματικότητες-του εξωτερικού και την ελληνική. Εγώ πάντως δεν θα μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου να ταξιδεύει σε μία χώρα και να μην αναγνωρίζομαι ως η μητέρα των παιδιών μου. Γι’ αυτές λοιπόν τις μητέρες, γι’ αυτούς τους μπαμπάδες και προπάντων γι’ αυτά τα παιδιά σας κοιτάζω στα μάτια και σας ζητάω να αναλάβουμε την ευθύνη και να υπερψηφίσουμε το παρόν νομοσχέδιο», είπε η Μαρία Συρεγγέλα.
«Ως εκπρόσωποι του ελληνικού λαού έχουμε το καθήκον να διασφαλίσουμε ότι κάθε άνθρωπος, ανεξάρτητα από το φύλο ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό του, έχει το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια, την ισότητα και την προστασία από τη βία και τις διακρίσεις. Προστατεύοντας τα δικαιώματα κάθε ανθρώπου, κάθε παιδιού, προχωράμε μπροστά. Πάντα με πυξίδα τις παραδόσεις, τις αξίες μας, τον πυρήνα του Ελληνισμού- την οικογένεια. Ας σταθούμε στην σωστή πλευρά της ιστορίας», είπε η βουλευτής της ΝΔ και πρόσθεσε: «Και αν αύριο τα δικά μας παιδιά μας ρωτήσουν “τι κάναμε για τα παιδιά που στερούνται τα ίδια δικαιώματα με εκείνα;” ας τα κοιτάξουμε περήφανα και ας τους απαντήσουμε πως κάναμε το σωστό διασφαλίζοντας ίσα δικαιώματα για όλα τα παιδιά στην Ελλάδα». Κατατέθηκε από 21 βουλευτές αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας, επί της αρχής και επί του συνόλου των άρθρων του νομοσχεδίου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο. Η ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί αύριο Πέμπτη.
Ακρίτα: Η ισότητα στον γάμο είναι δικαίωμα
«Ο γάμος για όλους δεν είναι προνόμιο. Προνόμιο θα ήταν αν η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα δεν πλήρωνε φόρους. Προνόμιο θα ήταν αν η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα ψώνιζε δωρεάν από το σούπερ μάρκετ. Δικαίωμα είναι η ισότητα, ο γάμος και η οικογένεια, για όλους τους ανθρώπους που το επιθυμούν. Και το δικαίωμα δεν παζαρεύεται. Στο δικαίωμα δεν υπάρχει αντίθετη γνώμη, δεν υπάρχει αντίθετη άποψη, το δικαίωμα δεν υπόκειται σε διαδικασίες δημοψηφισμάτων. Είτε αρέσει είτε δεν αρέσει το Σύνταγμα είναι ξεκάθαρο: είμαστε όλοι ίσοι. Τελεία, παύλα» υπογράμμισε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Έλενα Ακρίτα, αναφερόμενη σε όσους αμφισβητούν το δικαίωμα της ισότητας στον γάμο και εγείρουν ζητήματα αντισυνταγματικότητας.
Σε αυτούς συμπεριέλαβε και τον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη, «ο οποίος έχει δηλώσει ότι το νομοσχέδιο είναι αντισυνταγματικό». «Δεν σας πέφτει λόγος. Στην κοινωνία του 21ου αιώνα ζούμε και προσπαθούμε να σύρουμε και εσάς στον 21ο αιώνα» είπε η Έλενα Ακρίτα, και κατήγγειλε ότι οι φανατικοί πολέμιοι και σκοταδιστές λένε ότι ενδιαφέρονται για τα παιδιά αλλά δεν σκέπτονται τα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών.
«Εμείς ζητήσαμε γάμο όχι μόνο για τα ομόφυλα ζευγάρια αλλά για όλα τα ζευγάρια, ανεξαρτήτως φύλου» είπε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, και υπογράμμισε ότι κανείς δεν θα δει τον νόμο για την ισότητα στον γάμο ως νομοσχέδιο εξιλέωσης και αντιστάθμισμα του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησης της ΝΔ μετά την πρωτοφανή πολιτική αποδοκιμασία από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για το κράτος δικαίου. Έχουμε την υποχρέωση να εξασφαλίσουμε την ισοτιμία στον γάμο για όλα τα ζευγάρια ανεξαρτήτως φύλου, αλλά και να διασφαλίσουμε όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτό, τα γονεϊκά, τα κληρονομικά, τα προνοιακά, όπως είπε η Έλενα Ακρίτα.
Ανέφερε επίσης ότι ΣΥΡΙΖΑ ανέκαθεν στήριζε κάθε βήμα προόδου, κάθε ανάσα ελευθερίας στην κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και είναι αυτονόητο ότι πρέπει να εφαρμοστεί επιτέλους το Σύνταγμα, «γιατί όλοι οι άνθρωποι είμαστε ίσοι, χωρίς αστερίσκους». Αυτό το έχει εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, είπε η κυρία Ακρίτα, και υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, ήδη από το 2022, είχε καταθέσει σχετική πρόταση νόμου για την ισότητα στον γάμο και για όλα τα δικαιώματα, για όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτό. Η άρση διακρίσεων λόγω φύλου στο Οικογενειακό Δίκαιο αποτελεί για τον ΣΥΡΙΖΑ τη φυσική συνέχεια μιας δέσμης μεταρρυθμίσεως που πραγματοποιήθηκε στην τετραετία 2015 – 2019.
Τροπολογία για τις «αόρατες» μητέρες
Δύο προσθήκες στον Αστικό Κώδικα προτείνει η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Έλενα Ακρίτα με τροπολογία που κατέθεσε στο νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο. Πρόκειται για πρόταση που έρχεται να καλύψει το νομικό κενό που υφίσταται και καθιστά «αόρατες» τις μη βιολογικές μητέρες, με αποτέλεσμα τα παιδιά να μένουν απροστάτευτα.
Προτείνει, ειδικότερα, προσθήκη στο άρθρο 1463 του Αστικού Κώδικα ώστε παιδιά που γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια του γάμου μεταξύ γυναικών με την εφαρμογή της ιατρικά υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, με την έγγραφη συναίνεση των δύο συζύγων, σύμφωνα με το άρθρο 1456 να θεωρούνται κοινά παιδιά των συζύγων. Σε αυτή την περίπτωση, η ίδρυση συγγένειας να μην μπορεί να προσβληθεί.
Η βουλευτής ζητάει να προστεθεί εδάφιο και στο άρθρο 1475 του Αστικού Κώδικα για την εκούσια αναγνώριση τέκνου, το οποίο θα ορίζει ότι η μη βιολογική/μη έννομη μητέρα θα μπορεί να αναγνωρίσει ως δικό της το τέκνο που γεννήθηκε εκτός γάμου πριν τη δυνατότητα τέλεσής του, για άτομα του ιδίου φύλου, εφόσον συναινεί σε αυτό και η βιολογική/έννομη μητέρα και η συγγένεια να ιδρύεται με την εκούσια αναγνώριση τέκνου.
Χρηστίδης: Δεν είμαστε εδώ για να διχάσουμε, ούτε για να δικάσουμε την άλλη άποψη
«Δεν είμαστε εδώ για να διχάσουμε, δεν είμαστε εδώ για να δικάσουμε την άλλη άποψη, την άλλη εκτίμηση, την άλλη αντίληψη και δεν είμαστε εδώ για να διχάσουμε την ελληνική κοινωνία, για ένα θέμα ,στο οποίο προκαταλήψεις και στερεότυπα αξιοποιούνται από κάποιους, μόνο για εκλογικούς σκοπούς», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ισότητα στο γάμο.
«Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε ένα ακόμα απαραίτητο βήμα στην ισότητα και στην άρση των διακρίσεων και την ορατότητα», είπε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ που αναγνώρισε ότι το νομοσχέδιο απασχολεί σε πολύ μεγάλο βαθμό την κοινή γνώμη, διότι «τους τελευταίους αρκετούς μήνες, αναπτύχθηκε έντονα παραφιλολογία, σχετικά με το τι θα περιλαμβάνει, τι επιχειρεί να ρυθμίσει και τι αποτελέσματα θα έχει στην κοινωνική πραγματικότητα».
«Είναι βέβαιο ότι στη συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης υπάρχει μια ανησυχία η οποία ενισχύεται δυστυχώς από τις υπερβολές και τις αντιδράσεις μιας μερίδας πολιτικών και θεσμικών φορέων και μιας μερίδας βουλευτών της συντήρησης, μέσα κι έξω από την Νέα Δημοκρατία», είπε ο Παύλος Χρηστίδης και πρόσθεσε:
«Μπορεί στο νομοσχέδιο να μην υπάρχει “γονέας 1” και “γονέας 2” αλλά είναι σίγουρο ότι υπάρχει “υπουργός Επικρατείας 1” και “υπουργός Επικρατείας 2”. Ο υπουργός Επικρατείας 1 έρχεται εδώ να στηρίξει το νομοσχέδιο και υπουργός Επικρατείας 2, ισχυρίζεται ότι το νομοσχέδιο είναι αντισυνταγματικό. Αυτές οι παλινωδίες είναι που έχουν εντείνει το διχασμό στην κοινωνία», είπε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ
«Ο γάμος, η πολιτική έννοια του γάμου, ο πολιτικός γάμος σε ένα σύγχρονο κράτος προκύπτει ως ελεύθερη απόφαση δύο ενήλικων ατόμων, μέσα από την οποία αποκτούν δικαιώματα και υποχρεώσεις, ο ένας έναντι του άλλου και από κοινού έναντι του κράτους. Και σε αυτή την απόφαση, εφόσον λαμβάνεται ελεύθερα, δεν μπορούν να υπάρχουν εξαιρέσεις. Δεν μπορούν να υπάρχουν διακρίσεις, δεν μπορούν να υπάρχουν προϋποθέσεις, πέραν φυσικά της μη ύπαρξης άλλου νόμιμου γάμου», είπε ο Παύλος Χρηστίδης και πρόσθεσε:
Για εμάς, γι΄ αυτά που πιστεύουμε, δεν χωρά σε μια αστική δημοκρατία διάκριση λόγω φυλής, λόγω θρησκείας ή λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού. Και αυτή ακριβώς η ελεύθερη απόφαση των δύο ενηλίκων, δεν προσβάλλει την ελευθερία κανενός άλλου».
Αχτσιόγλου: Ημέρα νίκης και μερικής δικαίωσης για τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα – Συντηρητική η κυβερνητική παράταξη
Η σημερινή είναι μια ημέρα νίκης και μια ημέρα μιας κάποιας ηθικής δικαίωσης για όλα όσα έχει υποστεί η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, ανέφερε η ειδική αγορήτρια της Νέας Αριστεράς, Έφη Αχτσιόγλου.
«Και ενώ σήμερα είναι μια ημέρα μερικής δικαίωσης, συμβαίνει το εξής αντιφατικό. Το νομοσχέδιο θα γίνει νόμος μόνο αν το υπερψηφίσουν και τμήματα της αντιπολίτευσης. Και αυτό δείχνει κάτι ουσιώδες για την κυβερνητική παράταξη. Ότι είναι μια βαθιά συντηρητική παράταξη, η οποία δεν μπορεί να παρακολουθήσει τις κοινωνικές αλλαγές και τις εξελίξεις σε ζητήματα τόσο στοιχειώδη όσο τα ανθρώπινα δικαιώματα», είπε η κ. Αχτσιόγλου και πρόσθεσε: «Δυστυχώς, δεν είναι ότι με αυτό το νομοσχέδιο η Νέα Δημοκρατία κάνει κάποια προοδευτική στροφή ή που φανερώνει ο κ. Μητσοτάκης κάποιο προοδευτικό πρόσωπο. Τίποτα από αυτά δεν συμβαίνει. Δεν μπορείτε να μιλάτε για πρόοδο, την ώρα που έχετε περιφέρει το κράτος δικαίου σε τέτοιο ευτελισμό και σε τέτοια πρωτοφανή απαξία. Δεν μπορείτε να μιλάτε για πρόοδο, όταν πριν λίγες μέρες το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο καταδίκασε την κυβέρνηση, καταδίκασε τη χώρα, με μεγάλη πλειοψηφία, για τις παραβιάσεις στα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με το ναυάγιο της Πύλου, με τις παραβιάσεις στα ζητήματα της ελευθερίας του Τύπου, για τις παραβιάσεις σε ό,τι αφορά την προστασία δημοσιογράφων».
Αυτό το νομοσχέδιο, επέμεινε η ειδική αγορήτρια της Νέας Αριστεράς, «δεν θα ξεπλύνει αυτή την πολιτική ντροπή» και τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να μιλάει για την προστασία των γυναικών, όταν εδώ και 4,5 χρόνια, αρνείται να νομοθετήσει τη γυναικοκτονία, δηλαδή αρνείται να δώσει ορατότητα, στην αιτία η οποία οδηγεί δεκάδες γυναίκες στην κακοποίηση και στο θάνατο, που είναι η πατριαρχική δομή της ελληνικής κοινωνίας. Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να μιλάει ούτε για την προστασία των παιδιών, όταν άφησε το βρεφικό γάλα να φτάσει 200% πάνω από τις τιμές που υπάρχουν στην Ευρώπη, όταν κόβει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, οι οποίες προβλέπουν το επίδομα γάμου και παιδιών, όταν κόβει 30.000 παιδιά από τα δημόσια πανεπιστήμια και τώρα τους λέει να πάνε σε ιδιωτικό και όταν δίνει σε live πανελλαδική μετάδοση, τη διεύθυνση και τα στοιχεία του κακοποιημένου κοριτσιού στο Κολωνό.
«Αυτή είναι η μικροπολιτική στάση. Αν και η δική μας στάση ήταν μικροπολιτική, και όχι στάση αρχής, δεν θα έπρεπε να υπερψηφίσουμε το νομοσχέδιο. Εμείς όμως στη Νέα Αριστερά, δεν κινούμαστε με μικροπολιτική. Κινούμαστε από θέση αρχής και κατά την άποψή μας, αυτό το νομοσχέδιο αφορά δύο πράγματα, για τα οποία υπάρχει θέση αρχής και γι΄αυτό πρέπει να υπερψηφιστεί. Το ένα πράγμα είναι αναγνώριση ενός αυτονόητου ανθρωπίνου δικαιώματος και το δεύτερο πράγμα που αφορά είναι η ισονομία», είπε η Έφη Αχτσιόγλου.
«Όσοι αρνείστε την αναγνώριση αυτού του γάμου, των ομόφυλων ζευγαριών, το κάνετε γιατί θεωρείτε ηθικά μεμπτή τη σχέση ομόφυλων ατόμων, γιατί τη θεωρείτε κατώτερης ηθικής ποιότητας», σχολίασε για τους επικριτικές του νομοσχεδίου, και τους «ψευδεπίγραφους» ισχυρισμούς που προβάλλουν ότι το νομοσχέδιο θα βλάψει τα συμφέροντα των παιδιών.
Επιστημονική Υπηρεσία Βουλής: Το πρόβλημα με τα ληξιαρχεία
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής «το δίκαιο της συγγένειας βασίζεται στις έννοιες της «μητρότητας» και της «πατρότητας» (…) Όλες οι ανωτέρω διατάξεις για την ίδρυση της συγγένειας δεν αναφέρονται, π.χ., σε «γονεϊκότητα», αλλά σε «πατρότητα» ή «μητρότητα» (…). Υπό την έννοια αυτή, ιδίως στην περίπτωση τέκνων που θα γεννηθούν π.χ. με ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή κατά τη διάρκεια του γάμου ή του συμφώνου συμβίωσης των ομόφυλων γονέων τους, τα παιδιά δεν θα μπορούν να συνδεθούν νομικά και με τους δύο γονείς τους, με ευθεία εφαρμογή των κείμενων διατάξεων για την ίδρυση συγγένειας που βασίζονται στα τεκμήρια της πατρότητας και της μητρότητας. Συνδέονται με τον ένα γονέα, και αυτό δημιουργεί περαιτέρω ζητήματα που απορρέουν από την έλλειψη νομοθετικά αποτυπωμένου δεσμού με τον ομόφυλο σύζυγο, π.χ., δικαιώματα του οικογενειακού και του κληρονομικού δικαίου και θέματα ιθαγένειας του τέκνου. Ο ίδιος προβληματισμός ισχύει και στην περίπτωση της υιοθεσίας, όπου τα άρθρα 1542 επ. ΑΚ αναφέρονται σε «θετό γονέα». Όμως, το ζήτημα της έμφυλης αναφοράς των γονεϊκών ρόλων θα ανακύψει κατά τη ληξιαρχική καταχώριση της υιοθεσίας, αν δεν υπάρξει τροποποίηση, και μάλιστα παράλληλη, προς τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, της σχετικής νομοθεσίας».
Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας οι οποίοι αντιδρούν στο νομοσχέδιο εκτιμούν ότι η έκθεση της επιστημονικής υπηρεσίας θεωρεί υποχρεωτική την απάλειψη της έμφυλης αναφοράς των γονέων και την κατάληξη σε γονέα 1 και γονέα 2 κάτι όμως το οποίο η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν προβλέπεται.
Οι συντάκτες της έκθεσης εκφράζουν προβληματισμό και για το άρθρο 11 στη λογική της ενδεχόμενης δυσμενούς μεταχείρισης ομόφυλων ζευγαριών στην Ελλάδα έναντι ζευγαριών από το εξωτερικό. Σύμφωνα με το άρθρο 11 η Πολιτεία είναι υποχρεωμένη να αναγνωρίζει γονεϊκή σχέση η οποία έχει καταχωριστεί ή θα καταχωριστεί στο μέλλον σε δημόσια έγγραφα τρίτης χώρας ανεξαρτήτως του τρόπου που αυτή συνάφθηκε και ανεξαρτήτως του αν η διαδικασία είναι αποδεκτή από το εθνικό δίκαιο. «Γεννάται προβληματισμός αν με την προτεινόμενη ρύθμιση τυγχάνουν, κατ’ αποτέλεσμα, δυσμενέστερης μεταχείρισης Έλληνες πολίτες στην ημεδαπή, η ίδρυση γονεϊκών σχέσεων των οποίων δεν αναγνωρίζεται από το ελληνικό δίκαιο ή έχει κριθεί άκυρη, επειδή λαμβάνει χώρα με τρόπο που δεν ρυθμίζεται ή δεν επιτρέπεται από το εθνικό δίκαιο, μολονότι αυτοί τελούν υπό όμοιες, κατά τα λοιπά, συνθήκες» αναφέρει η Έκθεση οδηγώντας στο συμπέρασμα ότι είναι πολύ πιθανή η δικαίωση του πρώτου ζευγαριού ομόφυλών το οποίο θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ζητώντας το ίδιο δικαίωμα και εντός ελληνικής Επικράτειας.